maanantai 10. lokakuuta 2011

Ruokaa & juomaa maltaasta

Haahuillessani kaupan jauho-osastolla osui silmiini kaljamallaspussi, ja muistin viime syksynä kasviskokkikurssilla leivotut ihanat mallassämpylät. Jotenkin sitten innostuin, ja päätin kokeilla myös kotikaljan tekemistä. Tuli hyvää kaljaa ja hyvää leipää! Seuraavaksi voisi kokeilla leipoa jotain piimälimppua tuon soijajugurtin avulla..

Halusin kokeilla tällaisten perinteisten juttujen valmistamista, vaikka yleensä pikkuisen karsastan hiivan ja vehnän käyttöä. Luulen kuitenkin, että psylliumia käyttämällä leivän voisi leipoa kokonaan rukiiseen.


MALLASLEIPÄ
2 vuokaleipää

3 dl kaljamaltaita
3 dl vettä
(tai kotikaljan teosta jäänyttä mallasmäskiä 5-6 dl)
2,5 dl vedellä hieman laimennettua maustamatonta soijajugurttia (korvaa alkuperäisen ohjeen piimän)
1 rkl suolaa
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl siirappia
5 dl ruisjauhoja
2 dl talkkunajauhoja
6-8 dl täysjyvävehnäjauhoja (esim. Myllyn paras luomu on aika hyvä sitkon kannalta)
1 dl auringonkukansiemeniä
50 g maidotonta margariinia sulatettuna

Kiehauta kaljamaltaat vedessä. Sekoita joukkoon hiukan lämmitetty piimä. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä. Lisää suola, hiiva, siirappi, talkkuna- ja ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Alusta taikina vehnäjauhoilla melko napakaksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota 30-60 minuuttia.

Leivo taikinasta kaksi leipää ja laita ne leipävuokiin tai pellille leivinpaperin päälle. Anna leipien kohota. Pistele kohonneet leivät haarukalla. Paista 200 asteessa 40-50 minuuttia.


KOTIKALJA
kaksi kannullista
2,5 l vettä
1,5 dl kaljamaltaita
2 dl sokeria (jos et tykkää kovin makeasta kaljasta, laita vähemmän sokeria)
1/8 tl kuivahiivaa

Kiehauta vesi ja kaada se maltaiden ja sokerin päälle (esim. kattilaan). Anna maustua ja jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Lisää hiiva. Laita kansi päälle ja anna olla huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Siivilöi kalja ja siirrä se jääkaappiin joko kattilassa tai pullotettuna/kannuihin kaadettuna. Kalja on valmista seuraavana päivänä.

--
Muista tykätä meidän suklaakakusta!

4 kommenttia:

Anni Minerva kirjoitti...

Mmm, ihanan näköinen leipä! Kotona äidin luona tapasin ennen leipoa maltaita käyttäen - maustaa ihan perussämpylätkin mukavasti! Olen tehnyt vuokaleipää ilman hiivaa (ja valkoista vehnää) käyttäen soodaa ja hyvin on kohonnut, mutta ei sekään taida kaikissa ohjeissa toimia, enkä ole tehnyt salapoliisityötä sen suhteen onko soodassa jotain "pahaa". Mutta tuore leipä on hyvää, ei siitä mihinkään pääse :)

annika kirjoitti...

Tuore leipä on ihanaa! Yleensä olen vain ruisleivän ystävä, mutta kyllä onnistunut itse tehty leipä on aina hyvää.

Voisin joskus kokeilla tuota soodalla leipomista. En ole täysin vakuuttunut kyllä siitäkään, että hiiva olisi jotenkin huono juttu, mutta olen sen suhteen vähän epäileväinen, koska jotkut väittävät sen vaikuttavan vatsaansa ikävästi.

Riikka kirjoitti...

Hyvällä ruisjuurella onnistuu leipä hyvin ilman hiivaa ja valkoisia jauhoja. Ja sellainen hieman hapan leipä säilyy helposti reilun viikonkin. Vinkkejä juuren tekemiseen löytyy vaikkapa Jauhot suussa -blogista.

annika kirjoitti...

Mulla on kyllä ruisjuuri, ja leivon siitä aina välillä ruisleipää. Nyt halusin kokeilla jotain muuta, ja koska juuri on ollut kuivattuna kesän ajan, niin en vielä jaksanut herätellä sitä. Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen tehdä mallasleipää juureni avulla. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...