sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Pestopasta

Tässä lauantain lounas. Lisänä oli vielä rucola-avokado-paprikasalaatti ja linssin ituja. Toimii myös tavallisen pastan/spagetin/nuudeleitten kera! Söimme nimittäin sitten illalla samaa, mutta tattarinuudeleista tehtynä.


PESTOPASTA
kahdelle

1 kesäkurpitsa
2 tomaattia
oliiveja
aurinkokuivattua tomaattia

Pesto (Palmkrantzin Raw food, s. 121 vähän muokattuna)
1 dl kurpitsan ja auringonkukan siemeniä
1 dl oliiviöljyä
1 ruukullinen tuoretta basilikaa tai reilusti kuivattua
2 tl (ruusu)suolaa
sitruunamehua
-- > hienonnetaan tehosekoittimessa.

Veistele perunankuorimaveitsellä kesäkurpitsasta suikaleita. Tee pesto ja sekoita se suikaleiden joukkoon. Pilko loput ainekset ja yhdistä ne ruokaan. Kesäkurpitsan keskusosa jää pehmeytensä vuoksi veistelykelvottomaksi, joten sen voi pilkkoa vaikka salaatin sekaan tai pastan joukkoon.

lauantai 29. tammikuuta 2011

Päärynämantelikerma

Ihanaa päärynäistä pähkinäkermaa! Erica Palmcranzin Raw food -kirjassa on samankaltainen ohje, mutta paljon vähemmän päärynäinen. Ennen päärynän lisäämistä tuo vanilja-mantelimassa maistui erehdyttävästi suurelta herkultani Wiener Nougat'lta, joten tästä saattaa seurata raakawienernukaakokeiluja..

Päärynäkerma oli ihan älyttömän hyvää, eikä olisi uskonut, ettei siinä ole ollenkaan muuta sokeria kuin päärynän oma sokeri! Käytimme hyvin pehmeitä ja kypsiä päärynöitä. Makeutta ei tule yhtä paljon, jos päärynä on vielä sellainen kova ja rapsakka.



PÄÄRYNÄMANTELIKERMA (n. 2 dl)

3 pientä kypsää päärynää
0,5 -1 dl kuorittuja manteleita
3 cm pätkä vaniljatankoa

Jauha mantelit ja vaniljatanko hienoksi tehosekoittimella. Kuori päärynät ja soseuta ne joukkoon. Nauti vanukkaan tapaan, tai käytä raakatortun kuorrutteena tms.

maanantai 24. tammikuuta 2011

Porkkanapastaa

Kuten ehkä huomaatte, meillä on taas jonkin ajan tauon jälkeen meneillään raakaruokainnostus. Jossain vaiheessa tuli vain hirveä tarve saada syödä paljon ihania tuoreita vihanneksia ja jättää viljakasvit ja soijatuotteet taas vähän vähemmälle. Olemme toki tässä samalla syöneet myös viikonloppuna tehtyä lanttukukkoa, mutta viikonloppuna oli kiva kokeilla uusia raakajuttuja ja syödä niitä pääasiassa.


PORKKANAPASTA BOLOGNESE

Pasta
2-3 porkkanaa syöjää kohden
oliiviöljyä
ruususuolaa

Vetele porkkanoista perunankuorimaveitsellä pitkiä, ohuita suikaleita. Sekoita öljy ja suola joukkoon.

Kastike
herkkusienten täytettä
+ joukkoon lisättiin vielä yksi tomaatti pieneksi pilkottuna

basilikaa
marinoituja sipuleita
(sipulisuikaleet olivat yön yli jääkaapissa rasiassa, seassa kylmäpuristettua rypsiöljyä, ruususuolaa, sokeria ja pippuria)

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Täytetyt herkkusienet


TÄYTETYT HERKKUSIENET

4 isoa herkkusientä
1 dl pähkinöitä, esim. pähkinäsekoitusta tai cashewia, manteleita..
0,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja ja hieman niiden öljyä
loraus soijakastiketta
persiljaa
3 rkl oluthiivahiutaleita
1 tuore tomaatti
(oliiveja tai kapriksia)

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi ja lisää muut aineet paloiteltuna/silputtuna joukkoon. Poista herkkusienistä kannat ja silppua ne pähkinätahnan joukkoon. Täytä herkkusienet reilusti tahnalla, koristele persiljalla. Kaksi jumbosientä täyttää mahan aika hyvin! Alkuperäinen ohje löytyy Mea Salon Hellattomasta kokista.

perjantai 21. tammikuuta 2011

Monien makujen piiras

Löysin jouluukun Oliviasta yllätyksekseni raakamustikkapiiraan ohjeen, ja päätin kokeilla sitä, vaikkei meillä mustikoita pakastimessa olekaan. Pohja oli aika mielenkiintoinen, koska siihen tuli mm. intiaanisokeria ja maapähkinävoita sitruunalla maustettuna, ja lehdessä vielä mainittiin, että "tiukasti raakaruokavaliota noudattavat makeuttavat piirakan intiaanisokerilla, koska siinä on kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet tallella". Tästä voisi yksi jos toinenkin olla varmaankin eri mieltä - itse olen käsittänyt, että kuivahedelmistä itse tehdyt siirapit, agavesiirappi ja hunajakin ovat parempia makeutusvaihtoehtoja kuin intiaanisokeri, vaikka on sekin parempi vaihtoehto kuin valkoinen sokeri.

Laitoin tähän kaapin perältä löytyneen perusmaapähkinävoin jämät, mutta pähkinävoitahan voi tehdä itsekin, jos omistaa tarpeeksi tehokkaan laitteen.

Tässä tortussa tuntuu olevan miljoona eri makua, mutta hyvää tämä kuitenkin on. Suklaa ei ole ihan välttämätön juttu. Määriä on muokattu (alkuperäisen ohjeen määrät olivat valtavat, ja koska raakapiiraat ovat täyttä tavaraa, ei kerralla pysty kovin isoa määrää syömään). Sitruuna tuo tähän ihanaa raikkautta, mutta sen tilalla voi käyttää myös limeä, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli.


VADELMASUKLAAPIIRAS

Pohja
1,5 dl kuorittuja manteleita
1,5 dl pähkinäsekoitusta (esim. Rainbow Natural), cashewia tai macadamiaa
3-4 taatelia
vajaa 1 dl omenaraastetta
1 rkl hunajaa

Jauha pähkinät tasaiseksi massaksi. Sen jälkeen soseuta taatelit (meidän kone vaatii, että ensin niitä taateleita on liotettava vähäisessä vedessä muutama minuutti) ja painele kaikki ainekset sekaisin niin, että taikinasta tulee hyvä pallo. Painele taikina piirakkavuokaan.

Täyte 1
0,5 dl pähkinävoita
alle 0,5 dl vettä
1 luomusitruunan raastettu kuori ja puolikkaan mehu

Sekoita ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle.

Täyte 2
vadelmia, puolukoita ja/tai muita marjoja

Raakasuklaa
2 rkl neitsytkookosöljyä
1 rkl kaakaovoita
0,5-1 dl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
5 taatelia

Laita pilkotut taatelit likoamaan hyvin pieneen vesimäärään. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa. Soseuta taatelit ja lisää sulaneet rasvaseoksen joukkoon. Lisää muut aineet. Valuta tai painele (koostumuksesta riippuen) suklaa piiraan päälle. Laita koko piirakka pakastimeen 30-60 minuutiksi tai kunnes suklaa on hieman kiinteytynyt.

torstai 20. tammikuuta 2011

Kokonaan tuore tabouleh

Pitkästä aikaa taas ihanan raikasta raakaruokaa! Tabouleh on mielestäni yksi herkullisimmista ruokaisista salaateista, ja se tehdään yleensä bulgurista (löytyy tagin salaatit alta täältäkin, tai hakusanalla Ennätyshellepäivän tabouleh). Tässä "bulguria" on tehty kukkakaalista. Toimii!


TABOULEH

1 pieni kukkakaali
1 paprika
1/2 kurkku
persiljaa (tuoretta ruukullinen, kuivattua muutama rkl)
minttua (tuoretta ruukullinen, kuivattua muutama rkl)
(ruusu)suolaa
reilusti sitruunamehua
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi

Raasta kukkakaali. Pilko muut ainekset pieneksi ja sekoita kukkakaalin joukkoon. Mausta ja maista, lisää mausteita tarvittaessa.

maanantai 10. tammikuuta 2011

Viiniä ruokaan

Kuten aiemmin mainitsin, meistä kumpikaan ei juo alkoholia (Olli ei ikinä ollenkaan, ja minä ehkä puoli lasillista viiniä pari kertaa vuodessa), mutta marraskuisten tupareitten sekä uudenvuoden juhlien jälkeen meille vieraiden jättämiä viinejä on tullut kokeiltua ruuanlaitossa. Valitettavasti vieraat ovat yleensä tuhonneet viininsä melko huolellisesti, mutta tupareista jääneestä punaviinistä teimme ihanaa punaviinikastiketta (hyvin simppeliä, vain suurustus + suola ja pippuri) ja uudenvuoden juhlista jääneestä parista desistä soijabolognesea.

Suurin osa viineistähän ei ole vegaanisia, vaan niiden kirkastamiseen käytetään liivatetta tai muita eläinperäisiä ainesosia, kuten kalaliimaa. Vegaaniliiton sivuilta löytyy lista vegaanisista viineistä, ja sen kanssa olisikin tarkoitus lähteä seikkailemaan Alkon hyllyjen väliin jossain vaiheessa. Viinistä tuntuu tulevan ruokaan niin hyvä maku, että kohtuuhintaista viiniä voisikin ostaa hyllyyn. Ruokaviinisuosituksia tai hyviksi havaittuja reseptejä jaettavana, anyone? Seuraavaksi meidän ainoa tähän mennessä tehty viiniruoka.


SOIJABOLOGNESE JAMIE OLIVERIA MATKIEN

2 dl soijarouhetta
0,5 purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja + niiden öljyä
3 dl punaviiniä
1 sipuli
2 prk tomaattipyrettä
5 valkosipulin kynttä
1 rkl soijakastiketta
suolaa
pippuria
timjamia
basilikaa
oliiviöljyä
n. 3 dl vettä

Paista sipuli oliiviöljyssä. Lisää viini ja anna sen kiehua hetki. Lisää kaikki muut ainekset paitsi soijarouhe. Sekoita ainekset hyvin ja lisää joukkoon soijarouhe imemään makuja. Koostumuksen sitä vaatiessa, lisää vettä. Anna hautua hetken.

Lisukkeeksi vaikka spagettia. Meillä oli sekaisin maissinuudeleita ja jasmiiniriisinuudeleita. Ihanassa salaatissa oli rucolaa, tomaattia, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Mausteinen kerroskiisseli

Joulu meni jo aikoja sitten, mutta kaappiin jäi jämät hehkuviinipullosta. Oli tarkoitus juoda se jonain kylmänä talvi-iltana, mutta koska meistä kumpikaan ei ole alkoholi-ihmisiä yhtään laisinkaan, niin glögi jäi käyttämättä. Päätin soveltaa sitä Maijjankin luona tehtyyn Pirkka-lehden ohjeeseen, ja hyväähän siitä tuli! Onnistuu siis erityisesti myös tavallisella mehuglögillä, tässä on pieni terästyksen maku. Yritin jopa aluksi keittää viiniä, jotta alkoholi haihtuisi siitä pois, mutta se ei ilmeisesti kadonnut kokonaan.


MALTAN RIISI JA GLÖGIKASTIKE

riisipuuroa paketin ohjeen mukaan
1 prk GoGreen vispiä
2 tl vaniljasokeria/vaniljajauhetta
pari rkl sitruunamehua

4 dl punaista glögiä TAI 2 dl hehkuviiniä ja 2 dl vesi-marjamehusekoitusta
2 rkl perunajauhoja

Vispaa kerma ja sekoita se jäähtyneen riisipuuron joukkoon. Lisää sokeria ja sitruunamehua maun mukaan. Valmista glögikastike perus kiisselin tapaan, eli kaikki sekaisin ja odotetaan, että seos kirkastuu ja kuplahtaa. Annostele riisi laseihin, päälle kastiketta ja koristeeksi kermavaahtoa tai mantelilastuja.

perjantai 7. tammikuuta 2011

Perussmoothie

Smoothie-kategorian alta löytyy erilaisia pirtelö-smoothie-viritelmiä, mutta tässä smoothie, jollainen aamupalasmoothiemme on ollut jo jonkin aikaa. Tällä jaksaa oikein hyvin! Syömme molemmat smoothieta tuollaisen pienen kulhollisen, eli varmaan 3-5 dl päivästä riippuen.


TÄYTTÄVÄ AAMUSMOOTHIE
(kahdelle)

1 dl cashewpähkinöitä, manteleita tai erilaisia siemeniä
1 rkl rusinoita/taateleita
1 rkl soijajauhoa
2-3 dl marjoja, meillä yleensä punaherukka/karviainen/mustaherukka ja joukossa 1 rkl aroniaa
2 banaania
(0,5 dl sokeritonta omenasosetta tai 1 omena)
(soijamaitoa)
vettä

Laita pähkinät/siemenet ja rusinat/taatelit likoamaan illalla. Soseuta ne aamulla veden kanssa. Lisää muut ainekset ja sur-rur taas. Jos kaipaat vielä makeutta tai täyteläisyyttä, sekoita joukkoon soijamaitoa.

torstai 6. tammikuuta 2011

Rasvaista salaattia nam nam

Olen tällä viikolla puuhastellut ahkerasti lihan, kalan, kananmunien ja maidon parissa. Olen työkokeilussa Teatteriravintolassa ja nautin olostani enemmän kuin varmaan koskaan viiden vuoden yliopistossa opiskeluni aikana. Saa nähdä, tuleeko minusta vielä kokkikoululainen jonain (ensi?) syksynä. Edes eläinkunnan tuotteiden käsittely ei himmennä onneani, vaikka moni vegaani ei moista suostuisi tekemään. Koen itseni kuitenkin etuoikeutetuksi, kun saan olla töissä Joensuun ykkösravintolassa ilman minkäänlaista aiempaa työkokemusta tai alan koulutusta

Á la carte -ravintolassa työskentelystäni huolimatta tein tänään lounaaksi yksinkertaista mutta ihanan rasvaista salaattia. Oliiviöljy ja rypsiöljy (kylmäpuristettuna!) ovat mitä parhaimpia rasvoja, jotka sisältävät elimistölle tärkeitä omega-rasvahappoja. Myös porkkana kannattaa nauttia rasvan kera, jotta sen sisältämä beetakaroteeni (rasvaliukoisen A-vitamiinin esiaste) pääsee imeytymään elimistöön. Avokadossa ja pähkinöissä on myös hyviä rasvoja. En tiedä, kannattaako näitä kaikkia nauttia samalla aterialla ainakaan jatkuvasti, mutta pirun hyvää oli!


HYVIEN RASVAHAPPOJEN SALAATTI

kiinankaalia
1 avokado pilkottuna
porkkanaa pilkottuna tai raasteena
oliiveja
pähkinöitä tai siemeniä
1 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
ruususuolaa
ripaus pippuria
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...