tiistai 22. helmikuuta 2011

Superruokakokeilua tauon jälkeen

Olen ollut jo aika pitkään tauolla muista superfoodeista kuin raakasuklaasta, mutta nyt ostin huvikseni P&S:stä inkamarjoja. Kaipasin myös vaihtelua aamusmoothieen, ja kaapin perältä löytyi vuosi sitten ostettu järkyttävän iso macajauhepaketti, joten päätin tehdä varsinaisen supersmoothien.

Käsitinkö oikein, että inka-marjat ovat kuivattuja ananaskirsikoita? (Luin täältä.) Saman lähteen mukaan:
Inka-marjat sisältävät laajan valikoiman kehollemme tärkeitä ravinteita. Parhaiten dokumentoituna bioflavonoidit, joita myös kutsutaan P-vitamiineiksi. Nämä 29 yhdistettä toimivat antioksidantteina, muta omaavat myös monia uniikkeja ominaisuuksia. Ne auttavat kehoa pilkkomaan ja hyödyntämään C-vitamiinia sekä ehkäisevät virusten toimintaa kehossamme. Sadat bioflavonoideja koskevat tutkimukset ovat todenneet antiviruksiset, antikarsinogeeniset ja tulehdusta estävät vaikutukset.

Inka-marjat sisältävät merkittäviä pitoisuuksia C-vitamiinia, betakaroteenia ja ne peittoavat proteiinipitoisuudessa (16 %) jopa goji-marjat. Inka-marjoissa on lisäksi paljon pektiiniä, fosforia, A-, C-, B1-, B2-, B6- ja B12-vitamiinia.

Myös maca on ollut minulle osittain mysteeri, ja sitä tulikin ostettua lähinnä jonkin superfood-muotiaallon myötä. Lueskeltuani sitä koskevia keskusteluja en ole enää ollenkaan varma, onko sen syöminen tarpeellista. Kun se vielä maistuukin niin pahalta. Tämän mukaan sillä kuitenkin olisi ties mitä vaikutuksia (esim. kuukautiskipujen ja stressin lieventyminen vois olla ihan jees), joten ei sen popsimisesta kai haittaakaan ole. Kaakao peittää macan maun hyvin.


SUPERSMOOTHIE
(yhdelle)

0,5 dl kuorittuja manteleita
1-2 dl vettä
1 banaani
1 rkl neitsytkookosöljyä
1 rkl tummaa kaakaojauhetta (jos haluat oikein kaakaoisen maun)
3 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl macajauhetta
2 tl (ruusun)marjajauhetta
1 tl siitepölyrakeita
1 rkl soijajauhoa
1 cm vaniljatankoa tai vaniljajauhetta

päälle inkamarjoja

Liota manteleita vedessä yön yli jos muistat. Soseuta ne blenderissä veden kanssa. Lisää kaikki muut ainekset ja tarkista maku. Jos haluat, voit lisätä makeutusta lisäämällä esim. puolikkaan banaanin.

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Turkinpippurinen kakku

Toissa sunnuntaisen suklaakakun jälkeen keksittiin haluta turkinpippurikakkua. Kakkuun hain inspiraatiota Kamomillan konditorian Salmiakki-lakritsaruuduista ja siitä aiemmasta suklaakakusta. Aikamoinen seeprakakku tulikin.




TURKINPIPPURIKAKKU

Pohja:
4 dl jauhoja (meillä 2 dl vehnäjauhoja ja 2 dl perunajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1 dl sokeria
1-2 dl turkinpippurirouhetta
2,5 dl soijamaitoa
100 g vegaanista leivontamargariinia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Rouhi turkinpippurit, jos et käytä valmista turkkarirouhetta. Sulata margariini. Sekoita kaikki ainekset kuivien ainesten joukkoon. Kaada leivinpaperille uunipellille ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Kostutus:
muutama rkl soijamaitoa
loraus sitruunamehua

Kostuta kakkupohja soijamaidolla ja tirauttele päälle sitruunamehua. (Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa sitruunamehun seuraavassa kerrottavan kuorrutteen joukkoon.)

Kuorrute:
1 prk GoGreen vispiä
1 pieni pkt Lakrisal-karkkeja tai esim. karkkikaupoista saatavaa salmiakkijauhoa
sitruunamehua

Vaahdota vispikerma, jauha Lakrisalit esim. tehosekoittimella ja sekoita syntynyt salmiakkijauho kermavaahdon joukkoon.


Koristeluun: lakritsikastiketta (esim. Pirkka ainakin on vegaanista) tai turkinpippurirouhetta.

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Kevyt thaikeitto


 TOM YUM (vegeversio, tietty)

2 arkkia nori merilevää
1 tuore tomaatti
1 limen mehu
1 pkt tofua
1 tl tomaattipyrettä
1 chili
palanen kiinankaalia
3 jumboherkkusientä tai useampi pieni
soijakastiketta
inkivääriä
sitruunaruohotahnaa
valkosipulia
öljyä

Kiehauta liemi mausteineen ja kiinankaalin kanssa. Jos haluat, voit paistaa tofut paistinpannulla soijakastikkeen kanssa rapeiksi. Meillä käytettiin kiinalaista kuivattua tofua, joka piti laittaa keittoon kiehumaan heti aluksi. Lisää pilkotut tomaatit ja herkkusienet vasta ihan loppuvaiheessa, jotta ne eivät pääse kiehumaan liikaa.

lauantai 12. helmikuuta 2011

Raakasuklaata

Huomasin, että täällä on vain yksi raakasuklaan ohje, ja nykyään teen suklaani pikkuisen eri tavalla, joten ajattelin julkaista tämänhetkisen suosikkisuklaani ohjeen. Pomeranssista tulee suklaaseen mukava appelsiinisuklaan maku. Jos joskus saisin aikaiseksi ostaa kauppahallin luomupuodista luomuappelsiineja, niin voisi kokeilla ihan raastetulla appelsiininkuorellakin.


POMERANSSISUKLAA

1 rkl kaakaovoita
2-3 kukkuraista rkl neitsytkookosöljyä
0,5 dl raakakaakaojauhetta
1 dl manteleita tai pähkinäsekoitusta
n. 5-7 pientä taatelia (soseutettuna n. 0,5 dl tai vähän alle)
(ripaus suolaa tai macaa)
reilusti jauhettua pomeranssinkuorta

Laita taatelit likoamaan niin pieneen vesimäärään, että ne osuvat veteen, mutta eivät peity vedellä. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Rouhi pähkinät. Soseuta hetken aikaa lionneet taatelit liotusveden kanssa. Sekoita kaikki ainekset vesihauteessa olevassa kulhossa keskenään ja laita muotteihin tai esim. leivinpaperilla päällystetylle lautaselle. Pane suklaa pakastimeen noin 30 minuutiksi.

torstai 10. helmikuuta 2011

Suklaakakkua

Yleensä jos haluan tehdä jotain makeaa superherkkua, klikkaan Dinan maailmaan. Viime kesänä tein sieltä Snickers-kakun, ja tänään tein suklaamoussekakun. Aijjai, liikaa tuli taas syötyä, ja se ehkä kertookin, kuinka hyvää kakku oli. Alla oleva ohje on kopioitu suoraan tuolta Tiinan blogista, sillä tein kakun juurikin ohjeen mukaisesti, paitsi että paistoin pohjan leivinpaperin päällä uunipellillä. Seuraavalla kerralla ajattelin myös kokeilla täytteeseen aprikoosihillon sijaan esim. tuoretta päärynä- tai omenaraastetta, joka toisi kakkuun enemmän raikkautta.


TÄYTELÄINEN SUKLAAKAKKU

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl hedelmäsosetta (minä käytin aprikoosihilloa)
1 dl rypsiöljyä
2 dl soijamaitoa

Vuokaan:
sinistä Keijua
korppujauhoja

Kostutus:
2-3 rkl soijamaitoa

Täyte ja kuorrutus:
1-2 dl hedelmäsosetta (aprikoosihilloa)
1 prk GoGreen vispiä
100 g tummaa suklaata

Koristeeksi:
Rouhittua tummaa suklaata

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää hedelmäsose, öljy ja soijamaito samalla hyvin sekoittaen. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin (laita esim. yöksi jääkaappiin). Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen (tai kolmeen) osaan ja kostuta soijamaidolla. Sulata suklaa. Suklaan jäähtyessä vaahdota vispikerma. Lisää kerman joukkoon sula suklaa ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Levitä pohjalevylle hedelmäsosetta ja hieman suklaista vispikermaa. Nosta kansi pohjalevyn päälle ja koristele lopulla kermalla ja suklaarouheella. Anna vetäytyä viileässä ainakin muutama tunti ennen tarjoilua.

tiistai 8. helmikuuta 2011

Melkein kuin English breakfast

Vakioaamupalamme on smoothie, mutta kun kaipaamme tukevampaa aamiaista, teemme lisäksi vielä kikhernemunakkaan ja pekonia (superproteiinipläjäys). Siljalle ja Oulalle sekä Laatokankadun kommuunin eräälle lauantaibrunssille kiitos siitä, että löydettiin tämä herkullinen pekoni. Alkuperäinen ohje unohdettiin, mutta tämäkin toimii. Laittakaa kommenttilootaan muitakin maustamisversioita, niin voidaan kokeilla.

Munakas, pekonia, appelsiinimehua ja teetä.
KIKHERNEMUNAKAS

1½ dl kikhernejauhoja
1½ dl vettä
mausteita maun mukaan, esim:
½ tl vindaloo currya
½ tl suolaa
öljyä paistamiseen

Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja anna taikinan turvota jonkin aikaa. Paras lopputulos tulee, jos tekee taikinan valmiiksi jo illalla, ja laittaa sen yöksi jääkaappiin. Kuumenna pannu ja kaada taikina siihen. Paista, kunnes taikina alkaa hyytyä, käännä plätty sitten toisin päin ja paista vielä hetki.

PEKONI

2 dl soijahiutaleita
1 korkillinen etikkaa
1 korkillinen savuaromia
2-3 korkillista soijakastiketta
öljyä

Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää kaikki ainekset siihen. Paistele rapeaksi.

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Raikkaammat tacot

Itse tehdyt tortillat ovat olleet pitkään yksi lempiruuistani, ja nyt kokeilimme samantyyppistä ruokaa raakaversiona. Onnistui! Ainoa, missä olisi parantamisen varaa, oli kaalin käyttö, koska se oli vaikea kääriä tai taittaa. Ehkä jokin pehmeämpi vihannes sopisi tähän paremmin, kuten vaikka savoijinkaali. Tuoreempiin tacoihin löytyy ohje myös mainiosta Raakaruoka-blogista.



TACOT kaalikuorella ja pähkinälihalla

Pähkinäliha
2 dl pähkinöitä
1 porkkana
n. 5 cm pala purjoa
2 rkl soijakastiketta
1 tl jeeraa
1 tl korianteria
hieman vettä tai öljyä

Rouhi pähkinät, raasta porkkana ja pilko purjo. Sekoita ainekset keskenään, mausta ja tarkista maku. 

Lisäksi vaikkapa aurinkotomaatteja, oliiveja, maissia, tuoretta tomaattia pilkottuna jne. Revi kaalista palasia tai kokonaisia lehtiä jos saat irti. Kasaa täytteitä lehdille ja syö tortilloiden tai tacojen tyyliin.


lauantai 5. helmikuuta 2011

Kokkisota!

Pidimme torstai-illan ratoksi keskenämme kokkisodan. Kumpikin kävi päivän aikana tahoillaan kaupassa ja ostin viiden euron arvosta ruoka-aineksia, ja kotiin tultuamme numeroimme ainekset ja nostimme hatusta kummallekin saman verran aineksia.

Ollin saamat ainekset (tomaatit ei kuulu tähän).

Annikan ainekset.
Lisäksi sai käyttää kuiva-aineksia, joita on kaapissa vakiona, sekä mausteita. Alla kuvia ruuista, joita saimme aikaiseksi. Hyvä ateria siitä tuli! Ensi kerralla ehkä pienennämme summaa, jolla ruokia ostetaan, koska nyt erilaisia ruokia tuli niin paljon, että emme jaksaneet syödä kaikkea.

Annikan guacamoletäytteiset tomaatit ja soijakastikkeessa paistettu tofu.
 GUACAMOLE

1 kypsä avocado
3 valkosipulin kynttä
3 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa

Soseuta kaikki ainekset keskenään.

Annikan persikkainen tofucurry: soijakermaa, paistettua tofua, 1 nektariini ja thai curry -maustetta.
Lisukkeena quinoa.

Ollin pinaattimunakas ja paistettu kesäkurpitsa (ohje tulee myöhemmin, tämä oli oikein mainio).

Ollin herkkusieni-paprika-kapris-sipuliwokki maissinuudeleilla ja pestolla.

Annikan suklaavanukas sharonhedelmäsoseella: perunajauhoilla suurustettua soijamaitokaakaota ja soseutettua sharonia sekä pinnalla pieni loraus soijakermaa.

perjantai 4. helmikuuta 2011

Täytetyt paprikat

Olen innostunut erilaisista täytetyistä asioista vasta sen jälkeen, kun aloin syödä enemmän täysin tuoreita, kuumentamattomia ruokia. En oikein koskaan välittänyt sellaisista paprikoista, joissa on jokin keitetty riisi-kasvisseos sisällä ja sitten koko homma on vielä laitettu uuniin. Sellaisia saa yliopiston ravintolassa aina toisinaan, ja ne eivät ole olleet kovinkaan kummoisia. Mutta nää on tosi herkkuja!

Kannattaa yrittää valita mahdollisimman pieniä paprikoita sitten vaikka useampia, koska minulla oli yksi tällainen jättipaprika, ja tuollaiset puolikkaat syötyämme täytettä oli vähän kaikkialla, koska niiden syöminen oli hankalaa. Pienempiä paprikoita on sitten helpompi syödä.


TÄYTETYT PAPRIKAT

yhteensä 2 dl esim. erilaisia pähkinöitä, kurpitsansiemeniä ja auringonkukansiemeniä
5 cm pätkä purjoa
3 pientä porkkanaa
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja (sellaisia, jotka on pilkottuina öljyssä)
kapriksia
2 rkl soijakastiketta
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
ripaus jeeraa
1 tl korianteria
2 rkl oluthiivahiutaleita
(rucolaa)

2 pientä paprikaa

Jauha pähkinät ja siemenet rouheeksi. Raasta porkkana, pilko purjo ja sekoita kaikki aineet yhteen. Halkaise paprikat, poista siemenkota ja täytä paprikat tahnalla.

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Raakapuuroa tattarista

Tattaripuuro on hyvää, kunhan siinä on makeat hillot päällä. Tämän puuron valmistaminen kesti kyllä sen verran kauan, että se ei ainakaan aamupuuroksi pääse. Ehkä iltapalapuurona toimisi paremmin? Tykkään aamulla syödä jotain nopeasti valmistuvaa, joten yleensä se on energiapitoinen smoothie tai silloin tällöin kaurapuuro. Aikaa meni ehkä siksi, että olin aamutokkurassa ja asiat toteutuivat hitaasti, mutta myös siksi, että tässä oli kolme eri osaa, jotka kaikki piti surautella kahdella eri laitteella.


TATTARIPUURO

3 dl tattarin jyviä
vettä
3-4 taatelia
puolikas banaani

Huuhtele tattarit hyvin kuumalla ja kylmällä vedellä. Liota tattareita 10 minuuttia ja idätä yön yli tai vaihtoehtoisesti liota yön yli. Laita myös taatelit likoamaan pieneen vesimäärään omaan astiaansa. Huuhtele tattarit aamulla ja blendaa taateleitten ja sopivan vesimäärän kanssa.

Marjahillo

1 dl marjoja (meillä oli punaherukoita)
puolikas banaani
3 taatelia

Soseuta yön yli liotetut taatelit ja niiden liotusneste muiden aineiden kanssa hillomaiseksi soseeksi.

Omenasose

1 omena
1-2 liotettua taatelia tai 1 rkl hunajaa
ripaus kanelia

Soseuta.

tiistai 1. helmikuuta 2011

Lempithaicurry

Tämä kuuluu taas niihin erittäin vakio- ja lempiruokiin, joita ei vain ole tullut postattua tänne. Kyseinen ruoka on niittänyt mainetta myös kesäleireillä ja viikonlopputapahtumissa - kokille helppo valmistaa ja syöjille maukasta ruokaa. Siksikin se kuuluu suosikkeihini. Tämän voi valmistaa myös vaikkapa soijasuikaleista tai mistä tahansa kasviksista, kunhan liemi ja mausteet ovat samat.

Testasimme lisukkeena terveellisellä maineella varustettua punariisiä, jota saimme Kiinan-tuliaisina vuodenvaihteessa. Ihan hyvää, joskin, no, aika terveellisen makuista, if you know what I mean.



THAI CURRY LINSSEISTÄ JA KAALISTA

1 tlk kookosmaitoa
2 pientä prk tomaattipyrettä
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl sitruunaruohotahnaa
1 rkl inkivääriä
1-2 rkl kurkumaa
muutama valkosipulin kynsi
0,5 dl soijakastiketta
1-2 punaista chiliä
(suolaa maun mukaan)

punaisia linssejä
kaalia

Suikaloi kaalit ohuiksi. Laita ne kattilaan kiehumaan veden ja kaikkien mausteiden kanssa. Lisää linssit joukkoon ja keitä, kunnes sekä kaali että linssit ovat kypsiä eli pehmeitä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. Tarjoa esim. riisin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...