lauantai 23. huhtikuuta 2011

Jo kolmas ihana omenapiirakka

Erilaisia omppupiiraita on tullut kokeiltua tänä keväänä jo aika monta. Tässä on potentiaalia uudeksi suosikiksi. Koska raakapiirakoiden syöminen alkaa riistäytyä käsistä täällä, niin ajattelin kokeilla korvata osan pähkinärouheesta kaurahiutaleilla - enemmän kuitua ja vähemmän energiaa, vaikka pähkinöiden sisältämä energia varsin hyödyllistä elimistölle onkin. Suosittelen kuitenkin pilkkomaan omenat samaan tapaan kuin tässä piirakassa, jotta piirakkaa on helpompi syödä. Tähän piirakkaan alkuperäinen ohje löytyy Raw food - elinvoimaa raakaravinnosta -kirjasta.


OMENAPIIRAKKA

Pohja:
2 dl pähkinöitä (mitä tahansa muita paitsi ei maapähkinöitä)
1 dl kaurahiutaleita tai idätettyä tattaria (ohje alla)
5 taatelia
ripaus suolaa
ripaus kardemummaa
2-3 rkl sitruunamehua

Liota pilkottuja taateleita jonkin aikaa vähäisessä vesimäärässä. Hienonna pähkinät ja kaurahiutaleet tehosekoittimessa. Kaada ne kulhoon ja lisää suola ja kardemumma. Hienonna taatelit liotusvetensä kanssa hienoksi soseeksi. Sekoita sose pähkinämassan joukkoon. Lisää sitruunamehu ja painele pohja piirakkavuokaan (esim. leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on n. 20 cm).



Ihanan raikas omenasose:
1-2 omenaa
1 banaani
1 tl kanelia

Soseuta omena ja banaani keskenään ja mausta kanelilla. Levitä sose piirakkavuokaan pohjan päälle.

Pinnalle:
1-2 omenaa lohkoina
kanelia

TATTARIN IDÄTYS

Liota tattaria 10 minuuttia, huuhtele hyvin kylmällä, kuumalla ja kylmällä vedellä. Laita kulhoon, joka on kevyesti peitetty esim. muovipussilla tai kelmulla (ei tiiviisti!) ja anna itää yön yli.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Puolukkapiirakkaa vaniljakastikkeella


VANILJAINEN PUOLUKKA-KOOKOSPIIRAKKA

Pohja:
2 dl pähkinöitä, esim. cashew, pekaani tai Rainbow'n Natural pähkinäsekoitus
1 dl kookoshiutaleita
8 taatelia
ripaus suolaa

Pilko taatelit ja laita ne pieneen vesimäärään likoamaan, mielellään jo hyvissä ajoin ennen kokkailuajankohtaa.
Hienonna pähkinät tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kookoshiutaleet ja suola ja hienonna edelleen. Kaada kulhoon. Hienonna seuraavaksi liotetut taatelit liotusvetensä kanssa. Sekoita taatelisose pähkinä-kookosjauheen sekaan. Muotoile taikinasta pallo ja painele se piirakkavuokaan ohueksi kerrokseksi. Itse käytän irtopohjavuokaa, jonka halkaisija on 19,5 cm ja jonka pohjan olen vuorannut leivinpaperilla.

Raikas cashewkerma:
1,5 dl cashewpähkinöitä
1,5 dl vettä
0,5 vaniljatankoa
1 kuorittu, kypsä päärynä
muutama taateli

Sekoita cashewpähkinät jauheeksi. Lisää vettä ja loput ainekset ja sekoita edelleen niin, että kermasta tulee sileää. Kaada kerma piirakkavuokaan pohjan päälle.

Pinnalle:
puolukoita

torstai 21. huhtikuuta 2011

Tofun valmistaminen

Ostin syksyllä soijapapuja, koska innostuin tofun valmistamisesta kokeiltuani sitä Perheniemen opiston kasviskokkikoulutuksessa. Näin pitkälle lykkäsin tofuprojektiani.

Tofun "sivutuotteena" tulee hervottomasti vähän liotetun soijarouheen tapaista okaraa, jonka pakastin neljään 0,5 litran kokoiseen pakasterasiaan ja aion käyttää soijabologneseruokiin soijarouheen asemesta. Teollisesti prosessoimatonta luomusoijarouhetta, me likes!

Lisäksi valmistuksesta jää noin kaksi litraa heraa, joka on sen verran ravintopitoista sekin, ettei sitä kannata heittää pois. Pakastin osan ja osan laitoin jääkaappiin, ja aion käyttää heran aamusmoothien tai -puuron pohjana.

TOFU

500 g luomusoijapapuja
1 L vettä
0,5 dl sitruunamehua (tai 3 tl nigaria 1 dl veteen sekoitettuna)
(savuaromia, soijakastiketta, mausteita)

Välineet:
iso siivilä
väh. 5 litran kattila (tätä pienemmällä kattilalla ei voi tehdä järkevän kokoista tofukimpaletta)
ohutta sideharsokangasta
reikäkauha helpottaa kiinteän tofun valmistusta - ilman sitä tulee hieman pehmeämpää tofua

1. Anna soijapapujen liota yön yli runsaassa vedessä.
2. Kaada vesi pois ja huuhtele pavut.
3. Jauha pavut hienoksi soseeksi. Laita kerrallaan pieni määrä papuja ja vettä tehosekoittimeen. Käytä kaikkiaan n. 1 lita vettä papujen jauhamiseen, älä enempää.


4. Kiehauta 3 litraa vettä isossa kattilassa.
5. Lisää soijasose ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Soijaseos kuohuu helposti yli. Voit poistaa osan vaahdosta kauhalla.
6. Kaada seos kostutetulla sideharsolla vuorattuun isoon siivilään, joka on asetettu tukevasti ison astian päälle.

7. Väännä sideharso nyytiksi ja painele massaa esim. lautasella, jotta soijamassasta (okarasta) irtoaa mahdollisimman paljon soijamaitoa.

8. Pese kattila ja kaada soijamaito siihen. Keitä soijamaitoa 5 min koko ajan hyvin sekoittaen.
9. Ota kattila hellalta ja pirskota juoksute soijamaidon pinnalle ja sekoita varovasti.

10. Anna vetäytyä kannen alla n. 20 min. Tänä aikana heran pitäisi erottua ja juustomassan muodostua. Tarvittaessa lisää juoksetetta, jos hera ei muutu kirkkaaksi.
11. Nostele massa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun siivilään jonkin astian päälle, anna valua hetki ja siirrä juustomuottiin. Jos sinulla ei ole juustomuottia, tee kuten kohdassa 7 eli väännä sideharso tiukaksi nyytiksi, purista siitä mahdollisimman paljon nestettä pois, aseta päälle lautanen ja laita lautasen päälle jokin paino, esim. vedellä täytetty maitotölkki tai vesikannu.
12. Laita koko systeemi jääkaappiin ja käytä seuraavana päivänä.

Okaraa, jonka käyttöön vinkkejä myöhemmiin.
Valmis tofu.
Siivilässä valmistetun tofun muoto ei ole ihan yhtä hehkeä kuin juustomuotissa valmistetun, mutta makuun se ei vaikuta. Omasta tofustani olisi voinut tulla hieman kiinteämpää, mutta koska en omista reikäkauhaa, jouduin lorottamaan koko heran massan läpi siivilän kautta, jolloin tofumassaan jäi enemmän nestettä kuin olisin halunnut.

Vinkki: voit kokeilla tofun valmistusta myös valmiista maustamattomasta soijamaidosta. Tällöin aloita valmistaminen kohdasta 8. Muista, että n. 500 g tofusta tulee n. puolet vähemmän itse tofua, joten saadaksesi n. 250 g tofua sinulla täytyy olla 4-5 litraa maustamatonta soijamaitoa.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Ratatouille

Ratatouille on jotain niin peruskasvisruokaa, mutta itse ei ole tullut kokkailtua sitä aiemmin. Ajattelin siis jakaa tämän reseptin, jotta helpoista kasvisruoista kiinnostuneillekin olisi välillä jotain luettavaa kaikkien näiden raakaruokaherkkujen keskellä, joiden postailuun näytän keskittyneen viime aikoina. Lisäsin tähän ratatouilleen kikherneitä, jotta siinä olisi edes hitunen proteiiniakin ja se pitäisi nälän kauemmin loitolla.

Hitsi, riisiä tuli ostettua pari viikkoa sitten tosi pitkästä aikaa, kun yritin epätoivoisesti etsiä kaupasta jotain vehnätöntä lisuketta, ja kiireessä unhoitin quinoa- ja hirssihyllyn olemassaolon. Olen vältellyt riisiä ilmastonmuutossyistä jo tosi monta vuotta, mutta kieltämättä ratatouillen kanssa se sopii oikein mainiosti. Jääköön riisipakettien ostiskelun kuitenkin tähän taas joksikin aikaa.


RATATOUILLE

1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 paprika
2 sipulia
2 prk (140g) tomaattipyreetä
2 tuoretta tomaattia
2 valkosipulin kynttä
basilikaa
suolaa
soijakastiketta
2 tl raakaruokosokeria
oliiviöljyä paistamiseen

Pilko kasvikset. Paista munakoisoa kattilassa oliiviöljyssä. Munakoiso imee hurjasti öljyä, joten laita öljyä runsaasti tai vaihtoehtoisesti lorauta mukaan hieman vettä. Lisää muut kasvikset ja kun niistä alkaa irrota nestettä, sekoita joukkoon tomaattipyre, hieman vettä sekä mausteet. Anna hautua, kunnes kasvikset ovat haluamasi pehmoisia.

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Vegaaninen pikapitsa turkkilaismausteilla

Meille kehittyy usein tuon turkkilaisen keittokirjamme avulla uusia vakiolempiruokia. Lahmacun ("lahmaatsun" tms.) on viimeisin sellainen. Perinteisessä lahmacunissa on käytetty jauhettua lampaanlihaa ja pohja on tehty hiivalla kohotetusta vehnätaikinasta. Koska valkoinen vehnä (ja nykyään vähän myös hiiva) on tässä keittiössä epäsuosittu raaka-aine, tuli tästä "pitsasta" pannulla paistettava pikaruokaversio - ja aivan uskomattoman herkullinen. Perinteinen pitsapohja on siis korvattu kikhernemunakkaalla.


LAHMACUN (2 kpl)

Pohja:
1,5-2 dl kikhernejauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl currya
n. 1 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset yhteen. Taikinan tulisi olla hieman paksumpaa kuin lettutaikinan.

Päällinen:
1 sipuli
1-1,5 dl soijarouhetta
2 rkl soijakastiketta
(0,5 tl savuaromia, esim. Poppamies tai Smoky Liquid)
chiliä maun mukaan (meillä ollut 1 pieni vihreä säilötty chili)
1 prk (70g) tomaattipyreetä
2 valkosipulin kynttä
1 rkl vettä
ripaus pippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Pinnalle:
minttua
persiljaa
sitruunamehua
(sumakkia)

Paista sipulia öljyssä. Lisää muut täytteen ainekset ja paista vielä hetki. Siirrä odottamaan lautaselle. Paista puolet pohjan taikinasta  kikhernemunakkaan tapaan. Kun taikina alkaa olla hyytynyt ja melkein kypsä myös päälipuolelta, lisää puolet päällisestä/täytteestä plätyn päälle. Levitä tasaiseksi ja käännä nurinpäin. Paista hetki ja käännä oikeinpäin lautaselle. Ripottele pinnalle tuoretta tai kuivattua minttua ja persiljaa sekä sitruunamehua ja sumakkia. Tee toinen lahmacun samalla tavalla lopuista aineksista.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Maistatuksista tuttu omenapiirakka

Tällä kertaa tein ihan "oikeaa" omenapiirakkaa, sellaista uunissa paistettua. Oli nimittäin niin hyvää ja mehevää piirakkaa se, mitä tarjoilimme alkuviikosta Joensuun Vegaaniliiton järjestämässä maistatustilaisuudessa. Kannattaa lukea enemmän ja katsoa kuvia Dinan maailmasta. Tästä ohjeesta kunnia mennee Siljalle.


Omasta omenapiirakastani tuli hieman rusehtava, koska käytin pohjaan raakaruokosokeria ja hamppujauho-perunajauho-kaurahiutale-vehnäjauho-sekamelskaa. Onnistui niinkin.

MEHEVÄ OMENAPIIRAKKA
Piirakkavuoallinen. Jos teet pellillisen, tee ohje 2,5 kertaisena.

150 g sulatettua margariinia
2 dl maustamatonta soijajugurttia
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Pinnalle: omenoita, kanelia ja sokeria

Sekoita soijajugurtti sulatettuun margariiniin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne margariini-jugurttiseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä kevyesti voideltuun piirakkavuokaan. Kuori ja viipaloi omenat. Asettele omenaviipaleet taikinan päälle ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Raikasta puolukkaa rapsahtavan suklaakuorrutteen alla..


Nämä pienet kakkuset ovat parasta raakaruokaherkkua, mitä olen tähän mennessä syönyt. Niistä ei arvaisi, että ovat täysin kypsentämättömiä ja hyödyllisiä. <3 Pohjalla on limellä maustettua pähkinätahnaa, jonka päällä taatelilla makeutettua puolukkasurvosta, ja kaiken päälle on kaadettu vielä suklaata. Tein leivokset pieniin karamellivuokiin, koska mielestäni muffinssivuoat olisivat olleet liian isoja. Tällä ainesmäärällä tuli 25 tuollaista pientä vuoallista.

Alkuperäinen ohje on Erica Palmcrantz Azizin kirjasta Raw food - Makeita herkkuja, mutta muokkasin sitä hieman oman makuni, tapojeni ja kaapin ainesten mukaisesti. Esim. vaihdoin makeutuksena käytetyn agavesiirapin itse tehtyyn taatelisiirappiin, joka tulee huomattavasti halvemmaksi. Marjatkin voi valita oman maun mukaan, meillä sattui olemaan anopin keräämiä puolukoita.



PUOLUKKA-SUKLAALEIVOKSET

Pohja:
1 dl cashewpähkinöitä
0,5 rkl hunajaa
2 rkl limemehua

Täyte/puolukkahillo:
2 dl pakastettuja ja sulatettuja puolukoita
puolet 12 taatelin siirapista (ohje alla)

Kuorrute/suklaakastike
3 kukkurallista rkl kookosöljyä
3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
1 rkl kaakaomassaa tai kaakaovoita raastettuna
puolet 12 taatelin siirapista (ohje alla)

Pilko 12 taatelia pieneen kulhoon ja laita päälle sen verran vettä, että jokainen pala koskee veteen. Palojen ei tarvitse peittyä vedellä. Hienonna cashewpähkinät tehosekoittimessa jauheeksi. Kaada jauhe kulhoon ja sekoita joukkoon hunaja ja limen mehu. Sekoita tasaiseksi ja kiinteäksi taikinaksi. Painele taikina pienten paperivuokien pohjalle.

Soseuta likoamassa olleet taatelit liotusvetensä kanssa. Jaa massa kahteen osaan. Lisää toiseen osaan puolukat ja sekoita tehosekoittimella tasaiseksi. Laita puolukkasurvosta vuokiin pähkinämassan päälle.

Sulata vesihauteessa kookosöljy ja kaakaovoi. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja loput taatelisiirappimassasta. Laita suklaakastiketta vuokiin puolukkasurvoksen päälle.

Nosta leivokset pakastimeen noin puoleksi tunniksi tai kunnes suklaa on kovettunut. Jos leivokset ovat ehtineet mennä umpijäähän, anna niiden sulaa hetki. Parhaimmillaan ne ovat, kun puolukkasurvos on löysää mutta suklaa kovaa.


Ps. Samankaltaisia leivoksia tehtiin leafy lunch! -blogissa mustaherukoista.

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Burgermeister vol. 2

Maaliskuu oli aika hiljaista aikaa tämän blogin osalta. Jossain vaiheessa söimme pääasiassa itse tehtyjä burgereita, joista yksi versio pääsi kuvattavaksi asti. Mitään kovin uutta ei tullut varmaankaan kokeiltua, tai sitten liipasinsormi oli vain hyvin laiska, enpä muista.


SOIJABURGERIPIHVI
(Vegaanin kotiruokakirja s. 130)

1 sipuli
1 pieni peruna
3 dl tummaa soijarouhetta
3 dl vettä
1,5 dl korppujauhoja
2 rkl perunajauhoja
4 rkl soijakastiketta
1,5 rkl kuivattua persiljaa
1,5 rkl paprikaa
ripaus mustapippuria (alkuperäisessä ohjeessa jopa 2 tl!)
öljyä paistamiseen

Hienonna sipuli. Kuori ja raasta peruna raastimen hienoimmalla terällä. Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna taikinan vetäytyä muutama minuutti ennen paistamista. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista keskilämmöllä noin minuutti molemmin puolin.

Lisäksi burgeriin sopivat
- tuore tomaatti
- suolakurkku
- salaatinlehdet, rucola tms.
- sinappi
- ketsuppi
- chilikastike
- paahdettu sipuli
- itse tehty valkosipuli- tai currykastike


Tuota Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjaa on tullut selailtua aika paljon, koska se on ollut kirjastosta lainassa. Ehkä parasta antia siinä itselleni ovat erilaiset pihvi- ja pyörykkäreseptit, koska en ole kauheasti niitä valmistanut (ainakaan onnistuneesti). Erilaiset vaihtoehdot kannustavat kokeilemaan niitäkin. Kokeilin jo hernepaistikkaitakin, mutta en saanut niistä ihan bloggauskelpoisia, ainakaan vielä. Lainassa on myös saman kirjoittajan Herne rokkaa -kirja ja pakastimessa itse tehtyä hernaria, joten eiköhän siitäkin synny jotain vielä tässä kevään aikana.

Purilaisia kävimme maistelemassa porukalla myös uudessa joensuulaisessa ravintolassa, Kerubissa, jossa on jopa viisi erilaista vegaanista vaihtoehtoa. Suosittelen! Ainakin röstiburger oli oikein maukas. Seuraavassa kuvassa taustalla näkyvä papu-linssimuhennoskippo oli ainoa pettymys, koska annos oli melko pieni ja tylsä. Muihin annoksiin oltiin melko tyytyväisiä. Röstiburgerin välissä oli tofua ja tomaattia.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Omenaunelma


Okriinan julkkisomenapiirakka sai täälläkin paljon peukunnostoja ja kehuja, mitä nyt pystyi suu täynnä kehumaan. Laitetaanpa ohje tähänkin (sellaisena kuin itse tein sen). Ihan alkuperäinen ohje löytyy hs.fi ruokasivuilta (linkki edellä). Omat muokkaukseni olivat lähinnä sellaisia, että esim. jätin eri vaiheissa lisätyn hunajan kokonaan pois, koska taateleista tuli riittävästi makeutusta enkä oikeastaan pidä hunajan mausta, joskaan en tiedä, olisiko se tuolla maistunut muuten kuin lisämakeutena. Tätä tehdään ehdottomasti toistekin.

OMENATORTTU

3 omenaa (esim. Royal Gala)
 
Marinadi:

1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljajauhetta
1/2 tl kanelia
 
Pohja:

3 dl parapähkinöitä
12 kuivattua taatelia
1/4 tl suolaa
2 rkl kaurahiutaleita
1/2 tl kardemummaa
 
Omenamarsipaani

1 dl cashewpähkinöitä
1 omena
ripaus kanelia
 
Kuori ja paloittele piirakan päälle tulevat omenat pieniksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset omenoiden joukkoon ja jätä maustumaan. Tee pohja. Poista taateleista kivet, jos ne eivät ole kivettömiä. Sekoita pähkinät ja taatelit monitoimikoneessa murumaiseksi. Älä sekoita liikaa, ettei pähkinöiden öljy ala erottua. Lisää loput ainekset ja jatka sekoittamista, kunnes takina pysyy koossa. Jos se on liian kuivaa, lisää mehua. Jauha marsipaanin mantelit tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää kuorittu ja paloiteltu omena ja jatka sekoittamista, kunnes massa on tasaista. Lisää kaneli. Sekoita hyvin. Painele pohjataikina irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä päälle omenamarsipaani. Asettele päällimmäiseksi maustuneet omenakuutiot. Nosta piiras jääkaappiin puoleksi tunniksi jähmettymään. Tarjoa sellaisenaan tai cashew-kerman kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...