sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Vegaaniset mokkapalat

Kaikki ruokablogit ovat nyt täynnä jouluaiheisia postauksia, mutta täällä mennään vielä ihan arkilinjalla. Appelsiinisia pipareita on jo kerran leivottu, mutta muuten jouluhenkiset herkut saavat odottaa jouluaattoon. Tässä linkki vuosien varrella julkaisemiini jouluruokaohjeisiin.

Halusin tehdä mokkapaloja, joissa olisi mukana ihan oikeaakin suklaata. Yleensähän mokkapalojen kuorrute on pääasiassa pelkkää tomusokeria. Näistä tuli hieman tahmeita, mutta loistavan meheviä. Taikina on tehty kaksinkertaisena tästä ohjeesta, mutta pienin muutoksin. Esimerkiksi kahvin määrää lisäsin.


ASTETTA SUKLAISEMMAT MOKKAPALAT (pellillinen)

Pohja:
2,5 dl vahvaa kuumaa kahvia
200 g margariinia
1dl kaakaojauhetta
2,5 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
2 tl jauhettua vaniljaa tai vaniljasokeria
6 dl sokeria
0,5 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Kuorrute:
0,5 dl vahvaa kahvia
100 g tummaa Reilun kaupan suklaata
noin 3-4 dl tomusokeria
(kaakaojauhetta)

Koristeluun esim. mantelirouhetta.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kahvi ja margariini. Lisää niiden joukkoon kaakaojauhe, jotta se sekoittuu taikinaan hyvin. Lisää maito, vanilja, sokeri sekä suola ja sekoita tasaiseksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne sitten huolellisesti nesteen joukkoon. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia. Pohja on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa.

Valmista paistamisen aikana mokkapalojen kuorrute: Laita kuuma kahvi kattilaan tai kuumenna kylmä kahvi kattilassa. Sulata suklaa sen joukkoon. Lisää tomusokeria sen verran, että suklaakuorrutus on tarpeeksi tiivistä,eikä ihan juoksevaa. Levita kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Koristele. Laita vetäytymään jääkaappiin, jotta suklaakuorrute jähmettyy.

lauantai 10. joulukuuta 2011

Waldorfin salaatti

Olen aina inhonnut sellerin makua, enkä tajua, miksi sitä tungetaan jokaiseen keittoon ja liemeen. Vasta tutustuttuani Waldorfin salaattiin reilu vuosi sitten aloin pitää sellerin mausta. Varsi-/lehtiselleriä olen opetellut syömään kuluneen vuoden aikana, juuriselleriä en vieläkään. Lehtisellerin syömiseen minua kannustaa tieto sen terveellisyydestä ja puhdistavasta vaikutuksesta, ei niinkään sen maku.. Ehkä seuraavaan Waldorfiin käytän kuitenkin jo lehtiselleriä voimakkaampaa juuriselleriä, koska sen koostumus on kivempi kuin lehtisellerin raparperimainen varsi. Mukavaa vaihtelua salaattipöytään joka tapauksessa. Kiitos eräille imatralaisille, että tarjositte minulle Waldorfia, koska siitä innostuin itsekin kokeilemaan.


WALDORFIN SALAATTI

0,5 pakettia lehtiselleriä tai juuriselleri
2 omenaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vegaanista majoneesia (esim. X-tra kevytmajoneesi tai itse tehtyä)
4 rkl maustamatonta soijajugurttia
kourallinen saksanpähkinöitä
viinirypäleitä
mustapippuria
(suolaa)

Pilko selleri, omenat ja pähkinät. Sekoita kaikki aineet keskenään. Koristele sellerinlehdillä.

perjantai 9. joulukuuta 2011

Ihanat minttusuklaaruudut

Kuuden viikon remonttievakon jälkeen pääsimme vihdoin takaisin omaan kotiimme, jossa saamme nyt ihastella upouutta kylpyhuonetta. Ehkä ruuanlaittokin alkaa taas sujua paremmin. Omaan keittiöön oli erityisen ihana palata myös viikon reissun jälkeen, jonka aikana söimme pääasiassa eri ravintoloissa Helsingissä (New Bamboo Center ja Silvoplee), Tukholmassa (Örtagården, Abyssinia, Tevere) ja Uppsalassa (Ekocafé). Jotenkin sipulin pilkkominen tuntui taas pitkästä aikaa mukavalta, vaikka ravintoloissa olikin ihana syödä muiden tekemää ruokaa. Suosittelen muuten lämpimästi noita kaikkia ravintoloita, lisätietoa kustakin löytyy Happy Cow -sivustolta ja ihan varmaan hakukoneenkin avulla.

Nyt palaan kuitenkin vielä enemmän ajassa takaisin päin, koska satuin viime Joensuun-reissullani kokeilemaan yhtä Animalian juhlaleivoskilpailureseptivihkosen ohjeista, joka osottautui oikein toimivaksi. Kaverin valmistujaisjuhlan vieraat kyselivät ohjetta, ja nytpä se viimein on tässä. Kyseisessä vihkosessa on paljon muitakin toteuttamiskelpoisia vegaanileivonnaisia, eikä hintakaan ole paha. Terveisiä minttusuklaareseptin luojalle, me likes!


MINTTUSUKLAARUUDUT (pellillinen)

Pohja:
100 g margariinia
100 g tummaa suklaata
4 dl soijamaitoa
2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Minttukreemi:
250 g margariinia
5 dl tomusokeria
4 rkl soijamaitoa
1-3 tl (pipar)minttuaromia
(vihreää elintarvikeväriä)


Suklaakuorrute:
 100 g tummaa suklaata
0,5-1 dl soijamaitoa tai -kermaa
(muutama tl piparminttuaromia, jos haluat voimakkaan mintunmaun)

Sulata suklaa ja margariini ja sekoita joukkoon loput pohjan ainekset. Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä taikina levyksi. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Minttukreemi: vatkaa kreemin ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna suklaakuorrutetta varten soijamaito, pilko suklaa joukkoon ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki. Levitä kreemi kakkupohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi, ja kreemin päälle suklaakuorrutus. Koristele haluamallasi tavalla, esim. nonparelleilla tai marmoroimalla. Leikkaa leivokset ruuduiksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...