tiistai 28. helmikuuta 2012

Samettinen raakapuuro mansikkakastikkeella

Tämä on parasta raakapuuroa, mitä olen ikinä syönyt!


TATTARI-RAAKAPUURO mansikkakastikkeella ja pähkinämaidolla. Kahdelle.

2 dl tattarisuurimoita (esim. Keskisen myllyn kotimaisia (!) suurimoita)
vettä huuhteluun ja liotukseen
4 pientä taatelia

Huuhtele tattareita kylmällä ja kuumalla vedellä vuoron perään. Laita tattari likoamaan veteen yön yli.
Pilko taatelit pieneen kippoon ja lisää vettä siten, että ne peittyvät. Liota yön yli.

Kaada tattarit aamulla siivilään ja huuhdo vielä kerran. Blendaa tattarit taateleitten ja taateleitten liotusveden kanssa sekaisin. Lisää raikasta vettä sen verran, että puuro pyörii koneessa sujuvasti ja on rakenteeltaan smoothia ja vellimäistä, mutta ei kuitenkaan liian litkua.

RAW MANSIKKAKIISSELI

200 g pakastemansikoita (kotimaisia! koska näitä ei keitetä)
puolikas avokado
puolikas banaani

Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi. Mansikoiden on hyvä olla sulatettuja, muuten tulee aika tönkköä ja jäistä tavaraa.

PÄHKINÄMAITO

1,5 dl cashew-pähkinöitä, manteleita ym.
vettä liotukseen ja valmistukseen
(pieni pala banaania)

Anna pähkinöiden liota vedessä yön yli. Kaada aamulla vesi pois. Blendaa pähkinät veden kanssa. Mitä enemmän laitat vettä, sitä ohuempaa maitoa saat. Jos haluat hieman makeutta, lisää sekaan pala banaania.

Syö aamupalasi hitaasti ja nautiskellen sen ihanasta pehmeydestä!


Puuron kastikkeena/kiisselinä toimivat myös soseutetut hedelmät, esim. pakastemango-avokado-seos ja mansikkakiisselin tyyliin tehty mustikkakiisseli. Mustaherukkakiisselikin oli ok, mutta kaipasi enemmän banaania makeutuksekseen kuin muut marjat ja mangot.

torstai 16. helmikuuta 2012

Ranskanpastillitryffelit

Nämä ranskanpastillitryffelit kehittyivät gluteenittomista suklaatryffeleistä, kun kaupasta tarttu mukaan Rainbow'n ihanan iso ranskanpastillipaketti. Rainbow'n pastillit ovat muuten vegaanisia, paitsi että punaisissa pastilleissa on väriainetta E120, joka tehdään kirvoista. Itse en ole ollut sen kanssa niin tarkka. Mutta siis, nämä ovat niin ihania! Olen tehnyt näitä vähän liiankin useana iltana, nam nam.. Täytteeseen voi sekoittaa myös esim. kauravispistä ja sulasta suklaasta tehtyä suklaamoussea, kuten itse sovelsin eräänä päivänä töissä. Tässä kuitenkin se alkuperäinen resepti, jonka innoituksen pohjalla on se tietty keksitaikinatryffeli.

Ah, melkein tunnen näiden maun suussani..


RANSKANPASTILLITRYFFELIT

50 g margariinia
0,5dl raakaruokosokeria
2 dl ranskanpastilleja (esim. Rainbow tai Avec)
0,5 dl soija- tai kauramaitoa
2 dl tai tarvittava määrä Semperin fin mix -jauhoja, joista osan voi korvata mantelijauholla
1/4 tl suolaa

Kuorrutukseen:
150-200 g suklaata
n. 1 dl ranskanpastilleja

Vaahdota margariini ja sokeri sähkövatkaimella. Murskaa ranskanpastillit sauvasekoittimen silppurikulhossa, blenderissä tms. Rouhe saa olla karkeaakin. Lisää ranskanpastillirouhe ja muut aineet taikinaan ja sekoita.

Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita sulaneeseen suklaaseen ranskanpastillirouhe niin, että sekin sulaa hieman. Pyörittele taikinasta nökäreitä/palloja ja kasta ne sulaan suklaaseen. Nosta pallerot suklaasta lusikalla esim. leivinpaperin päälle. Koristele kokonaisilla ranskanpastilleilla.

Jähmetä jääkaapissa, tai jos makeannälkä on akuutti, niin laita pallerot hetkeksi pakastimeen. Jähmettyminen jääkaapissa vaatii reilun tunnin.

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Vegaanin Hot wings

Täällä Tampereella Hot wings eli tuliset kanansiivet ovat Joku Juttu, jonka olin täysin unohtanut sinä kuutena vuotena, kun asuin ihan muualla. Yhtäkkiä "kaikki" syövät siipiä, kaupungissa on muutama pääasiassa siipiin keskittynyt ravintola ja niistä kirjoitetaan lehdissä. Tuorein ja kiinnostavin juttu löytyikin eräänä aamuna lehdestä: ohjeet kotitekoisiin hot wingseihin.

Päätimme siis tehdä vegeversion näistä kulttisiivistä. Nyt ymmärrän, miksi kanansiivistä pidetään täällä niin paljon: nämä ovat ehkä parhaita soijaleikkeitä, mitä olen koskaan syönyt.


VEGAANIN "HOT WINGS"

Chili-paprikakastike

2 punaista paprikaa
2 punaista chiliä
1 rkl öljyä
0,5 dl omenaviinietikkaa
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl paprikajauhetta
suolaa
1 dl sulatettua margariinia tai esim. oliiviöljyä

Halkaise paprikat ja poista siemenet. Tee samoin chileille, jos käytät tuoreita chilejä. Jätä siemenet paikoilleen, jos haluat hieman tulisempaa kastiketta.

Sivele paprikanpuolikkaitten pinta öljyllä ja laita ne uunivuokaan tai pellille kuoripuoli ylöspäin. Paista 225 asteessa uunissa grillivastuksella kunnes pinta alkaa tummua. Soseuta paprikat ja chilit esim. tehosekoittimessa.

Sekoita chili-paprikaseokseen muut ainekset, ja lopuksi öljy pienenä norona samalla tehosekoittaen.

Leikkeiden käsittely

parisenkymmentä soijaleikettä (Runsaudensarvesta sai tosi sopivan kokoisia ja huokoisia, ehkä Soyappétit-merkillä voisi olla vastaavaa)
soijakastiketta

2-3 rkl soijakastiketta
0,5-1 korkillista savuaromia
1,5 dl jauhoja
1-3 valkosipulinkynttä

Keitä soijaleikkeitä hetki soijakastikkeella maustetussa vedessä (kunnes ovat pehmeitä). Puristele leikkeistä pois ylimääräinen vesi, jotta ne eivät jää löysiksi ja veteliksi.

Sekoita leikkeisiin lisää soijakastiketta, hieman savuaromia, jauhot sekä murskatut valkosipulinkynnet. Laita koko homma muovipussiin jääkaappiin tunniksi tai yön yli.

Dippaa ja pyörittele soijaleikkeet chili-paprikakastikkeessa ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia, jonka puolivälissä leikkeet voi kääntää ja laittaa uunin grillivastukselle. Tämä aika ei ole ihan tarkka, joten kannattaa tarkkailla tilannetta. Uunissa voi samalla paistaa esim. lohkoperunoita, jotka sopivat mainiosti näiden "siipien" lisukkeiksi.

Laita siipileikkeet tarjoiluastiaan ja kaada niiden päälle chili-paprikakastiketta. Jätä osa kastikkeesta erilliseen kulhoon, jossa siipiä voi vielä halutessaan dippailla, tai josta kastiketta voi lusikoida lisää omalle lautaselleen.

Tarjoa esim. lohkoperunoiden ja salaatin kera.

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Mysli

Meillä syödään miltei joka aamu smoothieta, mutta välillä pitää saada jotain muuta. Itse tehty mysli on kivaa vaihtelua. Seuraavanlainen mysli on muodostunut vakiomysliksemme, ja se on kyllä paljon parempaa kuin kaupan myslit!



ITSE TEHTY MYSLI
puoli pakettia luomukaurahiutaleita
1 dl sulatettua kylmäpuristettua kookosöljyä (tai jos et tykkää kookoksen mausta niin jotain muuta öljyä)
0,5-1 dl auringonkukansiemeniä
200 g rusinoita
100 g taateleita
4 dl erilaisia pähkinöitä (tässä mm. saksanpähkinöitä, cashewpähkinöitä ja hasselpähkinärouhetta)
0,5 dl raakakaakaojauhetta tai 2-3 rkl tavallista tummaa kaakaojauhetta
(kaakaonibsejä)

Sekoita öljy ja auringonkukansiemenet kaurahiutaleisiin. Levitä seos leivinpaperille ja paahda uunissa 160 asteessa noin 15 minuuttia.

Pilko taatelit ja sekoita ne rusinoiden, pähkinöiden ja kaakaon kanssa. Lisää paahdetut hiutaleet joukkoon, sekoita hyvin. Purkita.

Säilöin oman myslini tyhjään kaurahiutalelaatikkoon metalliseen Elovena-rasiaan, koska nyt ei ollut tarpeeksi tyhjiä, puhtaita lasipurkkeja, joihin yleensä säilön lähes kaikki kuiva-aineet. Onnistui näinkin, mutta ei ehkä ole ihan yhtä kätevää.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...